Västra Hamnen Hudiksvall logotyp

Om Västra Hamnen

Allt började i hamnen. I över ett sekel har den livnärt och format Hudiksvall med sin så viktiga sågverksindustri. Att låta Hudiksvalls framtid växa fram där allting en gång började, känns därför både naturligt och självklart för oss.

I och med utvecklingen av Västra Hamnen förlänger vi staden Hudiksvall söderut och tar tillvara dess unika läge vid havet. Potentialen i området är fantastisk. Fastigheten består av 250 000 kvm exploateringsbar mark, 700 000 kvm hav och ca 30 000 kvm förvaltade lokaler.  

Här planerar vi för bostäder och kontorslokaler med enastående havsutsikt. Dessutom kommer det finnas möjlighet att skapa en modern hamnmiljö med restauranger, kulturupplevelser, bryggor, båtplatser och fina promenadstråk.

Vi vill att Västra Hamnen ska bli en attraktiv plats där alla vill leva, verka och bo. Vi planerar därför en mix av bostäder, kontor, kommersiella lokaler, service, sportanläggningar, upplevelser och grönområden för att skapa en stadsdel med liv och rörelse större delen av dygnet. 

Fullt utbyggd ska Västra Hamnen rymma närmare 1200 bostäder och 1000 nya arbetsplatser, förutom alla de verksamheter som redan finns på området och aktiviteter kring dem.

Visionskisser för Västra Hamnen Hudiksvall

Vision Västra hamnen
Västra Hamnen Hudiksvall flygbild

Om Hudiksvall

Hudiksvall är en stad i Hudiksvalls kommun belägen precis vid havet längs södra Norrlandskusten.
I kommunen bor idag drygt 37 000 invånare och i staden drygt 16 000.

Kommunens vision är att bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i med 50 000 invånare år 2050.
Med andra ord ska kommunen växa. Och det rejält. Då behövs attraktiva bostäder, intressanta jobb,
väl utbyggd IT-infrastruktur och goda kommunikationer. Det kommer vi att kunna erbjuda i Västra Hamnen.

Varför bygga i Hudiksvall?

En stad i tillväxt
Hudiksvall är en kommun i tillväxt. De senaste åren har befolkningen i kommunen ökat och stora investeringar har gjorts i och runt staden. Många av kommunens befintliga företag växer och behöver anställa och flera nya företag har etablerat sig här.

Framgångsrika företag
Hudiksvall har ett diversifierat näringsliv med drygt 4000 företag i olika storlekar och branscher. Många av dem framgångsrika både nationellt och internationellt, exempelvis Iggesund Paperboard, Oilquick, Sunfab, Hexatronic, Monitor, Senseair och Huddig. Den största privata arbetsgivaren är Iggesund Paperboard med 825 medarbetare och den största offentliga arbetsgivaren är Hudiksvalls kommun med 4375 medarbetare. Kommunen har definierat några branscher med stor potential, både vad gäller tillväxt och arbetstillfällen.
Dessa är Informations- och kommunikationsteknik (ICT), Hydraulik, Trä, Besöksnäring, Handel och Livsmedel.

Utmärkt geografiskt läge
Hudiksvalls kommun ligger i landskapet Hälsingland i Gävleborgs län. Huvudorten Hudiksvall är en kuststad ca 30 mil norr om Stockholm, 13 mil norr om Gävle och 8 mil söder om Sundsvall. Till Arlanda flygplats tar det två timmar med tåg, så världen ligger nära. 


Bra kommunikationer

Du tar dig enkelt hit och härifrån med bil, buss eller tåg. E4 passerar precis utanför Hudiksvall och riksväg 84 utgår från Hudiksvall och går hela vägen till norska gränsen via Ljusdal, Sveg och Funäsdalen. Pendlingsmöjligheterna med tåg är också goda. Ostkustbanan passerar genom Hudiksvall och många pendlar till Sundsvall, Söderhamn, Gävle och Stockholm varje dag. Hudiksvall har även en hamn för godsfartyg och en omtyckt gästhamn för småbåtar.

Lägre boendekostnader
Det är generellt billigare att bo och leva i Hudiksvalls kommun än i storstadsregionerna. Att köpa en tomt, hus eller lägenhet i Hudiksvall kostar ofta betydligt mindre jämfört med liknande boende i en storstad.

Fler väljer att lämna storstaden
Den generella trenden i Sverige är fortsatt urbanisering men vi ser en allt starkare mottrend. Många väljer nu att lämna storstaden för ett liv i en mindre stad. För första gången på många år är det fler som flyttar från Stockholm än till länet. Framförallt barnfamiljer som värdesätter billigare boende, kortare pendlingstid, närhet till förskola och naturen samt en tryggare uppväxtmiljö.

Livskvalitet
Det är enkelt att leva i Hudiksvalls kommun. Det mesta man behöver finns nära. Här finns en fantastisk natur, fyra ordentliga årstider, ett rikt och varierande kulturutbud, ett aktivt föreningsliv och ett stort utbud av fritidsaktiviteter för både barn och vuxna. Närheten till skogen, havet, sjöarna och bergen ger möjligheter till både rekreation, frisk luft och en aktiv fritid.