”Läget och lokalerna i Västra Hamnen är optimala för vår verksamhet”

Julle United Dansförening har sedan 1997 drivit dans, cheerleading och drillverksamhet i Hudiksvall. De är idag en av landets största cheerleadingföreningar med 450 aktiva medlemmar. I april åker några av medlemmarna över till Orlando i USA för att tävla både på Landslags-VM och Klubb-VM och i slutet av året flyttar Julle United in i helt nyrenoverade lokaler i Västra Hamnen i Hudiksvall.

Första gången Emelie Holmberg såg cheerleading kände hon att det var hennes sport. Idag är hon verksamhetsansvarig på Julle United och har varit aktiv i föreningen i drygt 20 år, både som deltagare och tränare. Hon kombinerar jobbet på Julle United med ett uppdrag som idrottskonsulent på Riksidrottsförbundet, RF-Sisu Gävleborg, där hon fungerar som kontakten mellan föreningar i regionen och Riksidrottsförbundet.

– I min roll på Julle United fungerar jag som stöd för ledarna, sköter administration och är huvudansvarig för alla tävlingar. Dessutom är jag tränare för några av våra grupper, men det håller jag på att fasa ut för att i stället kunna lägga mer tid på att stötta och utveckla de andra ledarna, säger Emelie.

När Julle United drog i gång sin verksamhet 1997 ingick de i Hudikgympan som hade lokaler ute Håstaholmen i Västra Hamnen. När Julle United blev en egen förening 2007 flyttade de till Idrottshallen samt Läroverket och var där några år och sen tillbaka till Håstaholmen. 2016 gick flyttlasset till Aktivitetsfabriken där man fortfarande håller till, men nu har man alltså vuxit ur de lokalerna och flyttar åter igen till Västra Hamnen runt årsskiftet.

– Man har gjort om regelverket, så de salar vi tränat i fram till nu är för små internationellt sett, så vi behöver större ytor. Vi börjar dessutom bli trångbodda i våra nuvarande lokaler. Vi kontaktade flera olika fastighetsägare i stan och berättade om våra behov och valde sedan det alternativ vi tror blir bäst för vår förening. Valet föll på Västra Hamnen. Det känns lite som att komma hem, säger Emelie.

I Julle Uniteds nya lokaler längst ute på Håstaholmen i Västra Hamnen kommer det att finnas två träningssalar, en mindre och en ”megastor”. Den största lever upp till de internationella kraven och går att dela i två salar vid behov så att tre grupper kan träna samtidigt. I de nya lokalerna kommer även finnas ett mötes- och konferensrum med utsikt över havet, toalett med dusch samt plats för en liten kokvrå.

– Förutom fantastiska träningssalar kommer vi att få en bra samlingslokal där barnen och ungdomarna kan samlas innan träning för att äta mellis, läsa läxor och umgås. Den sociala biten är jätteviktig för oss så att få ett sådant utrymme blir toppen. Nu har vi ritat upp hur vi vill ha det i stort, sen kommer medlemmarna att få vara med och påverka utformningen i lokalerna, säger Emelie.

Julle United Dansförening är en förening för alla åldrar. Föreningen erbjuder Performance Cheer både som breddgruppsverksamhet och tävlingsverksamhet samt Streetdance, Cheerleading, Jazzdans och Showdrill. Totalt finns 20 grupper.

– När jag började som 13-åring var det audition och intagningsprov och alla fick inte plats. Idag ser det annorlunda ut. Alla som vill dansa hos oss, får vara med. Intresset är jättestort, så när det blir för många i kö, startar vi en ny grupp. I våra nya lokaler har vi plats att växa, säger Emelie.

Planen är att flytten till de nya lokalerna ska ske i slutet av 2023 så att grupperna kan börja träna i de nya lokalerna i januari 2024. Redan nu hyr Emelie en kontorsplats i kontorshotellet Paperplane by H-huset i Västra Hamnen.

– Vi tror verkligen på läget i Västra Hamnen. Det känns som en bra plats att växa på. Här får vi precis de ytor vi behöver och ett bra flow i lokalerna. Planlösningen blir optimal för vår verksamhet, säger Emelie.

Nu ser Emelie fram mot VM i april. Det är totalt fyra landslag som åker från Sverige, där Pomlandslaget med medlemmar från Julle United är det ena. De kommer att tävla i grenen Pom, dansgrenen inom cheerleading.

– Konkurrensen är stentuff. Vi har kommit på plats 11 som bäst i VM-sammanhang hittills. Drömmen är att komma Topp-10. Vi får se om vi fixar det den här gången, avslutar Emelie.

 

Emelie Holmberg
Bor: Forsa
Ålder: 35 år
Familj: Sambo Petter och dottern Bricken.
Övrigt: Tar lite dans och koreografiuppdrag när hon har tid och möjlighet. Just nu både koregraferar och dansar hon i Iggesundsrevyn. 

Rulla till toppen