”LÄGET I VÄSTRA HAMNEN ÄR STRATEGISKT RÄTT FÖR OSS"

De har känt varandra och varit kompisar i nästan 50 år, men jobbat med olika saker och bott i olika städer. För några år sedan gjorde tillfälligheter, tajming och tro på en gemensam idé att de bestämde sig för att starta bolag ihop. Nu äger och driver Jonte Bergman och Erik Olsson företagen Entreprenadteknik i Hudiksvall AB samt Erik Olsson Consulting AB tillsammans. Dessutom är de huvudägare i Clean Environment Sweden AB. Det strategiska läget och närheten till kunderna gör att företagen väljer att satsa i Västra Hamnen.

Entreprenadteknik i Hudiksvall AB erbjuder fullservice inom ställningsbyggnation. De projekterar och monterar byggnadsställningar för alla typer av projekt inom bygg, industri och privat sektor, exempelvis fasad- och takarbeten, putsning, murning, målning och plåtarbeten men även nyproduktion och totalrenoveringar. Förutom att äga företaget är Jonte engagerad framför allt strategiskt i bolaget medan Erik jobbar mest operativt.

– Jag har jobbat med ställningsbyggnation och montering sedan 2009, innan dess var jag säljare i Stockholm. När jag och Jonte började prata om att starta ytterligare något ihop kändes det naturligt att satsa inom ställningsbyggnation, då vi hade både kunskap, erfarenhet och kontakter, berättar Erik Olsson.

I dag har företaget ställningsupplag och kontor på Håstaudde, men från och med 1 april 2023 flyttar de in i nyrenoverade lokaler ute på Håstaholmen.

– Vi valde Västra Hamnen av flera skäl. Området ligger strategiskt rätt för oss, både nu och framåt. Vi har flera upparbetade samarbeten med både lokala och regionala byggherrar och företag, och här kan vi ha ställningsupplaget centralt, nära våra kunder. Det är perfekt, säger Jonte Bergman.

På både mindre och större byggen behövs ofta byggstäd, vilket Erik ofta kom i kontakt med under sina år i branschen. Då de redan hade ett stort nätverk och många förfrågningar tänkte de ”Hur svårt kan det vara” och startade Clean Environment Sweden AB 2019 tillsammans med en annan delägare. Att driva städföretag visade sig dock vara svårare än de trott. De insåg snart att de behövde någon med mer kunskap och erfarenhet och erbjöd Camilla Holmstedt från Hudiksvall att gå in som delägare i bolaget.

– Jag hade jobbat som anställd i städbranschen i drygt 20 år när jag fick frågan att gå in som delägare. Jag tvekade inte. Det är ett stort ansvar, men samtidigt otroligt roligt, vi kompletterar varandra bra. Jonte är med och drar upp mål, strategier och struktur och jag ser till att verksamheten rullar rent operativt, säger Camilla.

Idag erbjuder Clean professionella städtjänster till både företag och privatpersoner samt olika typer av arbetsplatsservice till företag, primärt inom Hudiksvalls kommun. Expertområdet är företagsstäd men de utför även mycket hem-, flytt- och byggstäd. Företaget har haft en fantastisk utveckling sedan starten. När Camilla kom in företaget 2021 var de två anställda, idag är de 16. Totalt finns över 20 personer på lönelistan.

– Vi använder väldigt få kemikalier i vårt arbete. I stället använder vi ultrarent vatten och microfiberduk, det fungerar minst lika bra och är betydligt skonsammare för både miljö och människa. Dessutom erbjuder vi arbetsplatsservice till företag, exempelvis frukostservice, vaktmästeri, avfallshantering, posthantering och blomskötsel, vilket är väldigt uppskattat av kunderna, säger Camilla.

Företagartrion ser stora synergier mellan bolagen. Många som jobbar på ett företag som anlitar Clean för företagsstäd anlitar dem även för städning i hemmet och flera av industrikunderna som hyr byggställningar av ENT anlitar Clean för byggstäd.

– Det känns därför helt naturligt att dela kontor. Från och med april kommer vi att ha ett nästan 300 kvm stort kontor i samma hus som Hudiksvalls Gym på Håstaholmen i Västra Hamnen och ställningsupplaget precis intill. Vi tror på Västra Hamnen som område och ser stor potential här. Vi har även ett fint samarbete med entreprenörerna bakom Västra Hamnen, vilket betyder mycket för oss, säger Jonte Bergman.
Rulla till toppen