”ÄR DET NÅGONSTANS JAG SKA BYGGA ETT SHOWROOM SÅ ÄR DET I VÄSTRA HAMNEN"

Sophie Knapp driver inrednings- och designföretaget Fröken Knapp i Västra Hamnen sedan sommaren 2021. När hon inte är ute på kundbesök håller hon till i sitt kontor i Paperplan by H-huset. Oftast med skissblock och penna i hand eller djupt försjunken bland vackra textilier och tapetprover. Uppdraget – att hitta en lösning som passar kundens unika karaktär.
 
Sophie har en bakgrund inom film och teater, och arbetade i många år som scenograf och kostymdesigner. För drygt 10 år sedan valde hon att fokusera på designdelen och drog i gång verksamheten i Fröken Knapp. Nu erbjuder hon helhetslösningar inom inredning och design till både företag och privatpersoner.
 
– Det passar mig perfekt att hålla till här i Västra Hamnen. Läget är bra och tillgängligheten hög, både för kunder och stora varuleveranser. Jag har mitt eget kontor och delar skrivare, lounge, kök och kaffemaskin med övriga hyresgäster. Men kanske viktigast av allt, tillgången till konferensrum. Där tar jag emot mina kunder, visar designskisser samt prover på tapeter och textilier. Jag drömmer om att ha ett eget showroom. Ska jag någon gång bygga ett, ska det ligga här i Västra Hamnen, säger Sophie.
 
De flesta av Fröken Knapps kunder är företag som behöver hjälp med, allt från att ta fram ett helhetskoncept till företagets nya lokaler till att fräscha upp ett enskilt rum på kontoret. Helst vill Sophie vara med så tidigt som möjligt i processen för att ha möjlighet att påverka lokalernas utformning, ytskikt, färgsättning, möbler och textilier.
 
– Jag börjar alltid med att lyssna in vad kunden har för önskemål och krav, därefter försöker jag mejsla fram företagets unika karaktär. Vilka individer är det som jobbar där, hur ser deras vardag ut, hur ser flödena i lokalerna ut, har de många externa besökare, behövs slitstarka tyger, behöver vi tillföra energi eller harmoni i lokalerna eller kanske en kombination av båda? Variationen i uppdragen gör mitt jobb väldigt roligt och lustfyllt, säger Sophie.
 
En stark trend just nu är flexibla och anpassningsbara kontorslokaler och återbrukade möbler. Många företag försöker göra kontoren mer personliga och hemtrevliga så att medarbetarna vill komma dit och jobba, i stället för att jobba hemifrån.
 
– Jag tycker om inredning och design, men har aldrig varit särskilt trendkänslig. Det viktigaste för mig är att kunden får en lösning som känns rätt för just dem. Jag vill gärna överraska lite med mina förslag, det får inte bli för slätstruket. Jag gillar möbler som fyller både en funktion och funkar som inredningsdetalj och använder gärna mycket färg och textilier, säger Sophie.
 
Resultatet av Sophies arbete går att se i många kontor runt om i Hudiksvall. Exempelvis på Kiwision, Företagsutbildarna, Björn Lundén, HSP Gripen, Hexatronic, Hudikhus, Hoome Mäkleri
Dackås Konditori och Paperplane.
 
En fördel med att sitta i ett område med flera etablerade företag och dela kontorslokal med andra företagare är att det kan öppna dörrar för nya samarbeten. Så har det varit för Sophie.
– Jag har hittat både nya samarbetspartners och knutit nya kundkontakter som förhoppningsvis kan leda till uppdrag längre fram. Bara här i Paperplane by H-huset sitter i dagsläget ca 75 personer och på Hamnkrogen där jag äter lunch då och då träffar jag alltid någon jag känner. Det är bra att vara med där det händer, jag trivs väldigt bra här, säger Sophie.
 
 
Rulla till toppen