”Hudiksvall behöver växa för att fortsätta att vara en attraktiv stad att bo och driva företag i – då behövs drivna entreprenörer som får saker att hända”

Pär Johansson är född i Sundsvall och uppvuxen i Delsbo några mil utanför Hudiksvall.
De senaste 35 åren har han bott i Hudiksvall och han har inga planer på att flytta härifrån. Pär bor i stadsdelen Åvik, bara ett stenkast från Västra Hamnen. Han välkomnar den nya stadsdelen och menar att den utveckling som nu pågår och planeras i staden är helt nödvändig för att Hudiksvall ska fortsätta att vara en attraktiv stad att leva, verka och bo i.

Pär är bekant för de allra flesta som grundare och konstnärlig ledare för Glada Hudik-teatern. Förutom det är han även flitigt anlitad som föreläsare. Hans arbete innebär att han är på resande fot större delen av tiden. Trots det har han inga planer på att flytta ifrån Hudiksvall.

– Jag älskar att bo här. Här finns min familj och mina vänner och här har jag mitt andningshål. Det bästa med Hudiksvall är läget vid havet och att det är så nära till allt. Livet är enkelt här. Problemet med mig är att jag jobbar jämt, så jag behöver en plats där jag kan landa och ladda om. Det kan jag göra här, berättar Pär.

Trots att han trivs i Hudiksvall tycker han att det är viktigt att komma ut och se sig om i världen, uppleva nya kulturer och träffa människor med olika bakgrund. Hans arbete har tagit honom till många platser, både i Sverige och internationellt.

– Det är först när du upplever andra kulturer och får nya perspektiv som du förstår hur bra du har det. Det jag sett och upplevt genom åren har gjort mig ödmjuk och gör att jag uppskattar det jag har än mer, säger Pär.

Hudiksvalls kommun har en vision om att vara 50 000 invånare år 2050. För att den ska bli verklighet krävs att staden växer och att ytterligare drygt 12 000 personer väljer att bosätta sig här.

– Då krävs framgångsrika företag som erbjuder intressanta jobb, goda förutsättningar att etablera och driva företag här, attraktivt boende i olika former och prisklasser, bra kommunikationer och samhällsservice och dessutom ett rikt kulturliv. En stad fungerar inte utan entreprenörer, så det viktigaste kommun och näringsliv kan göra enligt mig är att attrahera kreativa och drivna människor och skapa förutsättningar för dem att blomma. Då händer det saker, säger Pär.

När det gäller just Västra Hamnen hoppas Pär få se äldre- och gruppboenden i området. Likaså drömmer han om ett modernt kulturhus där människor i olika åldrar och med olika bakgrund kan mötas för att uppleva kultur i olika former.

– Jag ser fram mot att se det nya Hudiksvall växa fram. Alla vi som bor i kommunen utgör kommunen, inte bara de kommunalanställda. Det är allas vårt ansvar att se till att de områden som nu byggs och planeras blir bra. Det finns de som inte gillar förändring och det är helt ok. Men att säga nej och tro att saker kommer att förbli som de alltid varit stämmer inte. Snarare går man bakåt och det gynnar ingen, avslutar Pär.

 

Rulla till toppen