”Att attrahera rätt kompetens
till Hudiksvall är avgörande
för OilQuicks tillväxt”

Åke Sonerud har varit framgångsrik företagare i Hudiksvall i snart 50 år. Idag är han styrelseordförande i familjeföretaget OilQuick som utvecklar, tillverkar och säljer fullautomatiska snabbfästessystem för entreprenadmaskiner. Företaget har haft en imponerande utveckling de senaste 20 åren och omsätter idag drygt 600 miljoner. Målet är fortsatt tillväxt och fokus kommande år är att etablera sig på den amerikanska marknaden.   

Idag drivs OilQuick av tredje generationen Sonerud. John Sonerud, Åkes far, lade grunden till familjeföretaget när han för 70 år sedan startade Bröderna Sonerud Maskinförmedling tillsammans med sin bror Gottner. Företagets inriktning har varierat över tid, men den röda tråden genom alla år har varit hydraulik. Hudiksvall har varit grunden för företaget sedan starten och familjen har hunnit bygga fyra fabriker i staden. Åke kom in i företaget 1977 och blev VD år 1981. Idag är Åkes son Henrik VD och dottern Linnéa jobbar också i företaget.

Det som gjort att vi lyckats utveckla OilQuick till ett världsledande företag tror jag är att vi varit innovativa, tillräckligt riskbenägna och varit beredda att jobba hårt tillsammans med vår fantastiska personal här i Hudiksvall samt ute i världen. Det känns otroligt roligt att jag idag, i min ålder, fårjobba kvar i företaget och vara en del av utvecklingen framåt, säger Åke Sonerud.  

Produkter av hög kvalitet är, och har alltid varit, OilQuicks signum. Under vissa perioder har företaget lagt ut produktionen på lego och endast haft utveckling och försäljning i Hudiksvall men sedan 2015 tillverkar de sina strategiska nyckelkomponenter i egen produktionsanläggning i Hudiksvall.

Hudiksvall kan inte växa utan ett bra näringslivsklimat, drivna entreprenörer och framgångsrika företag. De senaste tio åren har vi investerat närmare 200 miljoner i byggnader och tillverkningsutrustning. Jag tycker att kommunen borde vara lite mer rädd om de företag som redan finns på orten och ge oss förutsättningar att fortsätta utvecklas. Det är lätt att ta oss för givet när man pratar om utveckling av det lokala näringslivet. Självklart behövs nyetableringar också, men det är viktigt att komma ihåg oss som redan bidrar med skatteintäkter och sysselsättning för många, säger Åke Sonerud.

Hudiksvall är en fantastisk plats att både bo och driva företag på tycker Åke. Läget vid havet, närheten till fjällen, de goda kommunikationerna och den långa industritraditionen är några av fördelarna. En av utmaningarna är att hitta rätt kompetens.

Det är avgörande för Oilquicks tillväxt att hitta och attrahera personer med rätt kompetens till vissa nyckelfunktioner. Det är inte alltid de finns lokalt. Om vi ska locka någon utifrån räcker det inte med ett intressant jobb med goda karriärmöjligheter. Det krävs en helhet i form av attraktivt boende, bra barnomsorg och skola, god sjukvård, smidiga kommunikationer och roliga fritidsaktiviteter. Det finns goda förutsättningar för detta redan idag, men det blir ännu bättre när staden utvecklas och växer, säger Åke Sonerud.

Oilquick har valt att sätta sitt företagsnamn på en av fastigheterna i Västra Hamnen som rymmer padelhall, konferensrum, kontor och restaurang Hamnkrogen. Skälet till det är flera.

Vårt mål med Oilquick är att fortsätta växa och så länge familjen Sonerud är involverade i bolaget kommer vi att finnas kvar i Hudiksvall. Det är positivt för alla oss som bor och driver företag här att staden växer. När vi blir fler invånare i kommunen behövs nya bostäder och kontor men också förskolor och skolor, äldreboenden, matbutiker och grönområden. Allt det kommer att rymmas här. Jag ser stor potential i Västra Hamnen och tror på Hudik även framgent, avslutar Åke Sonerud.

Rulla till toppen